BB Amsterdam
stoffen
webshop
wie zijn wij
stoffenregister

Op deze pagina kunt u de betekenis van stoffen opzoeken. Bijvoorbeeld "Wat is zijde, waarvan en hoe is het gemaakt, waar komt het vandaan en waar wordt het voor gebruikt." Alle letters van het alfabet worden getoond waarop geklikt kan worden. Daarna worden alle stoffen getoond die met die letter beginnen en een verklaring van de stof.

Selecteer hier uw beginletter:

b c d e f g i j k l n p t v w z

linnen

Linnen is een soort textiel dat gemaakt wordt uit vlas.

Na het trekken (oogsten) wordt het vlas gedroogd. Daarna volgen de volgende behandelingen:

Roten en keren:
Vroeger werd het vlas eerst op het veld gedroogd. Daarvoor moest het meerdere malen gekeerd worden. Na het drogen wordt het vlas gerepeld (ontdaan van zaden) en blootgesteld aan vocht om de pectine af te breken die de vezels bijeenhoudt, het zg. dauwroten. In het verleden rootte men het vlas in rivieren, vooral in de Leie, of in waterbakken waardoor de vlasvezels een gouden gloed kregen, het zogenaamde waterroten.

Om ecologische redenen wordt het vlas tegenwoordig direct na het trekken geroot door het uit te spreiden over het veld, waar het gedurende enkele weken wordt blootgesteld aan regen, dauw en zonneschijn; dauwroot dus. Ook hier moet het vlas gekeerd worden.

Zwingelen en hekelen:
Gedurende deze mechanische processen worden de vezels gescheiden van het stro. Korte vezels (de touwvezels of lokken) worden gebruikt voor het spinnen van touw en grove garens; de fijne, lange vezels (het lint) leveren uiteindelijk het fijnste linnengaren op. Het stro wordt gebruikt voor het persen van platen voor de bouw.